FAQ

 
Om jouw vraag snel te beantwoorden, inventariseerden wij de meest gestelde vragen.
Brengen deze antwoorden je niet verder, neem dan direct contact met ons op.
Wij helpen je graag vooruit.
 

  1. Wat is het verschil tussen chocoladehagelslag en cacaofantasie / boterhamkorrels?
    De samenstelling en naam van chocolade is wettelijk vastgelegd in Richtlijn 2000/36/EG inzake cacao- en chocoladeproducten voor menselijke consumptie. Deze richtlijn beschrijft onder meer het percentage droge cacaobestanddelen en cacaoboter. Cacaofantasie omvat producten die op chocolade (hagelslag) lijken, maar die wettelijk niet zo genoemd mogen worden doordat ze niet voldoen aan de eisen vanuit de richtlijn.
  2. Wat is het verschil tussen puur, melk, wit en mix?
    ​De samenstelling van pure, melk, witte en gemixte hagelslag verschilt. De verdeling is als volgt:
    Pure chocoladehagelslag bevat ten minste 32% droge cacaobestanddelen, inclusief ten minste 12% cacaoboter en ten minste 14% vet vrije cacaobestanddelen.
    Melkchocolade hagelslag bevat ten minste 20% droge cacaobestanddelen, ten minste 12% droge melkbestanddelen en in totaal ten minste 12% vetten (cacaoboter en melkvet).
    Witte chocoladehagelslag bestaat officieel niet, omdat dit niet in de wet is vastgelegd.
    Mix hagelslag bevat meestal chocoladehagelslag en witte hagelslag.
  3. Wat is het verschil tussen hagelslag en vlokken?
    Als je beide producten naast elkaar houdt, zie je dat het voornaamste verschil de vorm is. Hagelslag is klein, langwerpig en heeft de vorm van korte sliertjes terwijl vlokken dik, plat en gekruld zijn.
  4. Waarom zit er in de ene hagelslag 32% cacao en in de andere 40% cacao?
    Het recept voor de hagelslag wordt in overleg met de klant bepaald en kan daardoor verschillen. Natuurlijk hanteren we altijd de wettelijke richtlijn als vertrekpunt.
  5. Wat is het verschil tussen hagelslag van een huismerk en hagelslag van bijvoorbeeld De Ruijter of Venz?
    Het is normaal dat er smaakverschillen zijn tussen de producten van verschillende leveranciers. Over smaak valt niet te twisten, maar over kwaliteit wel. Daarom verkiezen wij alleen producten van uitstekende kwaliteit voor het maken van hagelslag die als huismerk verkocht wordt.
  6. Wat zijn inclusions?
    Inclusions zijn figuurtjes of vormpjes die wij aan de hagelslag kunnen toevoegen om het broodbeleg nog lekkerder en verrassender te maken.
  7. Wat is vruchtenhagelslag en waar wordt het van gemaakt?
    Vruchtenhagelslag wordt ook wel hagelslag met vruchtensmaak genoemd. Dit product bestaat voornamelijk uit suiker en bevat appelsap als smaakmaker.
  8. Hoe kun je hagelslag het beste bewaren?
    Hagelslag blijft lang goed als je het op een droge plek bewaart, op kamertemperatuur.
  9. Hoe is hagelslag ontstaan?
    Een bericht uit het Amsterdams stadsarchief vertelt dat een fabrieksdirecteur op een gure herfstdag in 1919 op het idee kwam voor korreltjes als broodbeleg doordat het buiten hard hagelde.
  10. Hoe wordt hagelslag gemaakt?
    Kinderen stellen ons vaak deze vraag. Wij beantwoorden hem maar al te graag!
    Dat hagelslag niet aan de bomen groeit, verbaast niemand. Maar hoe het dan wél gemaakt wordt, weten maar weinig mensen.
     
    Hagelslag fabriek
    Hagelslag als broodbeleg is voor ons Nederlanders vanzelfsprekend, maar wist je dat er in andere landen haast niet aan te komen is. Daar kennen ze hagelslag niet! Nederlanders die in het buitenland wonen, zijn dan ook erg blij als het thuisfront een paar pakken hagelslag meeneemt. Hagelslag wordt - hoe kan het ook anders - gemaakt in de hagelslag fabriek. Daar worden ook vlokken, pajetten en hagelslag in verschillende groottes en in alle kleuren van de regenboog gemaakt. De wereld van hagelslag is dus meer dan alleen de variaties melk en puur.

    Grondstoffen
    Suiker, cacaopoeder en cacaoboter zijn de drie belangrijkste grondstoffen van pure hagelslag. Voor melkchocolade hagelslag gebruiken we ook melkpoeder en lactose. In grote silo’s en tanks worden deze via pompen en luchttransport naar de mengers gebracht waar de precieze hoeveelheid volgens het recept wordt gemixt tot een mooi deeg. Voor extra kleur of smaak gebruiken we natuurlijke ingrediënten en kleurstoffen. Het deeg gaat vervolgens via de lopende band naar korrelmolens waar het door een metalen plaat met duizenden gaatjes wordt geperst. Zo ontstaan er allerlei lange draden, het lijkt net spaghetti!

    Glanzend jasje
    Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten meer op hagelslag gaan lijken worden ze via een transportband door een koeltunnel geleid - tijdens het mengproces werd het wel 35 graden Celcius wat erg warm is voor chocolade. Tijdens het afkoelen worden de hageldraden hard en bros en breken ze in korte stukjes, maar dan zijn we er nog niet. De korte hageltjes krijgen allemaal nog een glanzend suikerlaagje. Dat gebeurt in drageerketels, dit zijn grote ronddraaiende pannen. Terwijl de ketels draaien, wordt er suikerwater over de hagel gesproeid. Door het suikerwater en het tegen elkaar schuren van de hageltjes krijgt de chocoladehagel een mooi, glanzend jasje. De te grote en te fijne deeltjes verdwijnen door de zeef en de hagelslag is klaar!

    Wist je dat?
    Voordat de hagelslag in een doosje in de supermarkt staat, testen deskundigen de smaak, kleur en vorm. Alleen de beste korrel vind je terug op je boterham! Wist je trouwens dat er naast de bekende pakjes uit de winkel, er ook heel grote verpakkingen van maar liefst 750 kilo hagelslag zijn. Deze worden gebruikt in fabrieken om toetjes en taarten mee te versieren.

  11. Waar komt de cacao vandaan en op welke manier is die verkregen?
    Cacaobonen worden verbouwd in veel landen rond de evenaar, bijvoorbeeld in Ghana en Ivoorkust. Wij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel en kopen daarom enkel UTZ gecertificeerde cacao in. Hier lees je waarom.
  12. Waar komen de andere grondstoffen vandaan?
    Naast cacao gebruiken wij ook andere grondstoffen zoals suiker en melkpoeder. Deze ingrediënten zijn afkomstig van landen binnen en buiten de EU. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.
  13. Hoe ziet het MVO-beleid van Delicia eruit?
    Daarover vertellen wij je hier meer.
  14. Welke keurmerken en certificaten heeft Delicia?
    Een overzicht van al onze keurmerken en certificaten vind je hier.
  15. Welke kleurstoffen gebruikt Delicia?
    Wij gebruiken uitsluitend kleurstoffen die zijn toegestaan voor het gebruik in levensmiddelen.
  16. Word je dik van chocolade of is chocolade (hagelslag) ongezond?
    Voor veel dingen en ook voor chocolade (hagelslag) geldt dat wanneer je er bewust mee omgaat, je er niet dik of ongezond van wordt. Alles met mate dus. Het eten van chocolade heeft bovendien een positief effect op je humeur: dat komt door het stofje fenylethylamine dat van nature in chocolade aanwezig is.
  17. Hoe zit het met de allergenen in de chocoladehagelslag van Delicia?
    Hagelslag kan allergenen bevatten. Zo bevat melkchocolade hagelslag het allergeen melk door het gebruik van melkpoeders. De aanwezigheid van allergenen wordt altijd duidelijk aangegeven op de verpakking.
  18. Is hagelslag glutenvrij?
    Wij kunnen glutenvrije hagelslag produceren, op verzoek van de klant. Standaard is onze hagelslag niet glutenvrij omdat er kruisbesmetting met tarwe kan plaatsvinden.
  19. Is het mogelijk om een rondleiding bij Delicia te krijgen?
    Wil je zaken doen met Delicia? Wij geven je graag een rondleiding door onze fabriek.​
  20. Ik heb een idee voor een nieuw product. Met wie kan ik hiervoor contact opnemen?
    Dat klinkt goed! Ga hiervoor naar onze contactpagina.